sja…

More moest vandaag voetballen  in “Smerdiek”, dus hadden een mooie rit voor de boeg door het prachtige Thoolse landschap. Rondturend zag hij ineens een vogelverschrikker, en we raakten in een hevige discussie over de beste houtenstrooman.

“Dat slaat toch nergens op”zegt hij ineens, en dat hoor ik hem vaker zeggen de laatste tijd. Ik denk, zo das een mooi leermoment en leg hem haarfijn uit hoe dat werkt met zo’n houten klaas. “ja, maar die vogels schrikken toch niet van een houten pop” zegt hij niet begrijpend.

Natuurlijk leg ik hem vervolgens uit dat die vogels denken dat er een boer staat te werken en dat ze dan bang zijn dat die boer hen iets aan doet.

More knikt begrijpend, zet de radio wat harder en staart weer naar buiten. Even verder kijken we allebei naar een aan de weg gelegen weiland waar een boer met een tractor rijdt. Hij ploegt de bovenste kleilaag los en achter hem zitten wel 500 meeuwen op het geploegde deel te pikken, dan vliegen er nog zo’n 100 meeuwen achter de tractor en volgens mij zaten er nog 20 in de cabine van de tractor.

We kijken, en meteen daarna naar elkaar, hij begint te lachen en zegt “weet je hoeveel herrie zo’n tractor maakt?”