K**vogel

Ik slaap graag maar nooit zo heel erg lang.
Afgelopen nacht werd ik wakker gemaakt door iemand, die zich wel schuldig zal voelen als ze dit leest, en kon vervolgens niet meer slapen.
Mijn raam staat altijd een stukje open omdat ik het gewoon veel te benauwd vind in mijn hobbykamertje, en het bleek vanochtend dat ik een huisdier heb.
Vogels moeten fluiten, helemaal mee eens, het is de natuur, gezellig en daar moet je van genieten, maar om 4 uur ‘s ochtends zeg, kom op, hoe laat gaan die beesten slapen dan, en hebben die dan zo weinig rust nodig. Ik zou denken als je zo een hele dag doelloos in de rondte hebt gevlogen ben je toch wel kapot aan het eind van de dag? maar nee, die van mij niet hoor. Zal wel zo’n luizak zijn die een hele dag geen klote doet, en dan mij wakker gaan fluiten.

Dan kijk ik naar buiten en dan snap ik het wel een beetje, want het is gewoon al een beetje licht buiten en denk ik, wordt het dan helemaal niet meer donker?
Ik weet nog dat ik als klein manneke bang was ‘s nachts, pikkedonker was het, je zag geen hand voor ogen, maar dat is helemaal niet meer.

Als we nu eens besluiten er gerechten mee samen te gaan stellen, of laat iemand onderzoeken wat voor ziekteoplossende stoffen zo’n beestje in zich heeft zodat we ze kunnen gaan slachten ter consumptie, net als de koeien en varkens. Op z’n tijd een stel van die beesten afschieten ten behoeve van de wetenschap of preventief ruimen wellicht.
Zitten er geen enge stoffen in de duizenden kilo’s stront die die beesten elke minuut op onze aarde schijten, is dat wel eens onderzocht? nee ze fluiten zo mooi.

Soms zie ik wel eens een zwerm kraaien zomaar ineens uit een boskant komen vliegen, misschien wel een paar duizend en ze doen allemaal hetzelfde. Heel mooi om te zien natuurlijk maar wat is het nut denk ik dan weer. Misschien is het wel een wedstrijd, want ze doen wel heel erg hun best.
Het lijkt of ze elkaar in willen halen waardoor de voorste weer harder gaat vliegen en steeds moeilijkere manouvres verzint om zijn belagers af te schudden, dan ben je toch afgedraaid na zo’n dag?
Moet er niet aan denken dat er eentje tegen een passerende vrachtwagen zou vliegen…de rest van de kolonie er achteraan en het hele spul, inclusief truck de sloot in.
Laat het maar weer snel winter worden, kunnen mijn ramen weer lekker dicht, kacheltje aan en de rolluiken naar beneden. Dan is het weer ouderwets donker, zoals het vroeger was.
Mijn wekster van afgelopen nacht heeft wat vogels betreft meer geluk want daar vloog er een met z’n bakkes tegen het raam waarna hij zijn nek brak.
Weer zo’n luizak waarschijnlijk die dacht een paar meter af te snijden, niet dus, en helaas voor hem heeft ze de neiging alles nogal goed schoon te houden, heel schoon, zo ook de ramen.
Zij groef de kuil en ik pakte hem bij zijn staart en tilde hem langzaam naar zijn laatste rustplaats.
Het beestje was nog warm en ik legde hem voorzichtig in het kuiltje, aan de rand van de tuin.
Een triest moment was het wel toen de eerste zandkorrels op zijn zachte lichaam vielen. Ze had hem helemaal bedekt met de zwarte grond en even was het helemaal stil om ons heen, heel stil. Ik hoorde ineens geen enkele vogel meer ineens en het leek alsof de anderen een minuut stilte hielden voor het diertje wat zo tragisch aan zijn einde gekomen was. Ineens komt er zo’n zelfde soort vogel op de schutting zitten met een rode bes in zijn snaveltje.
Het leek alsof ze erbij hoorde en hem met die bes beter had willen maken, maar kon het slachtoffer niet meer vinden, keek een paar keer rond en vloog vervolgens weer weg.

Nee toch maar niet slachten, ruimen of afschieten.

Laat ze me maar lekker wakker houden bedenk ik me ineens, ‘k heb volgens mij nog wat oud brood liggen….