Een pot in de keuken

Vandaag lekker gewerkt, en  vooral omdat er op steenworp afstand van ons werkadres een tankstation annex restaurantje staat waar we tussen de middag even lekker een broodje zouden eten.

Eenmaal binnen wil ik eigenlijk voor gezond gaan, omat ik mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar al een beetje aan het uitproberen ben. Gezonder en vooral minder eten.  Helaas, dat gaat hier dus niet lukken want ze het ziet er allemaal wel heel lekker uit. Ik zie een foto van een super hamburger op een hard broodje en ben al snel om, eentje dan. Ik neem er een Cola Light bij, dat compenseert de boel wel denk ik nog en ga lekker zitten. Ik moet alvast afrekenen en de dame is zo vriendelijk dat ik besluit haar 50 cent fooi te geven, ’t is niet veel maar het is dan ook niet zo’n heel hoog bedrag, dus de verhoudingen zijn goed.

Ze schuift het muntje terug over de balie en zegt, dat is teveel hoor meneer. Ik schuif het weer haar kant op en zeg, “da’s voor de pot” en ze kijkt me een beetje vreemd aan. Er valt een korte stilte die ik snel doorbreek met de woorden, “ja, tenzij er hier alleen hetero’s werken natuurlijk”  De dame kijkt me lachend aan en zegt, “nou, een pot hebben we dus ook hier”

Ik ben al bang dat ik weer eens iets te veel heb gezegd en kijk angstig in het rond. Ik kijk haar nog eens goed aan en ik zie haar denken. “nee”zegt ze lachend, “ik ben getrouwd”en loopt weg. Ik kijk naar m’n collega en ook hij speurt het etablissement af naar de andere vorm. “ze zouden het allemaal wel kunnen zijn”zeg ik tgen hem terwijl ik de curry van mijn broek aan het vegen ben.  De vrouwen zien ons rondkijken en een ervan  stelt  me gerust, ze is er niet, want ze heeft de latere dienst. Ik vertel dan nog even voor alle duidelijkheid dat wij ook wel gezien hebben dat de dames hierbinnen er niet voor in aanmerking komen, ja hallo, dat zien wij echt wel!

Ik zit nog wat na te genieten van mijn broodje als ik weer een zelfde dame binnen zie komen, met het zelfde tenue, maar dan met een overjas er overheen.

Tegelijkertijd kijk ik naar de dame achter de balie en zeg hardop, “kijk daar is ze dan”en wijs met mijn hoofd naar de binnenkomende dame, die het niet begrijpt allemaal. De balie dame legt haar uit dat wij denken dat zij de pot is, ik kijk nog eens goed en zie opeens dat dat de dame  is die al binnen stond toen wij binnen kwamen, maar was even een sigaretje wezen roken buiten.

“nou, we gaan maar weer eens, het werk wacht” zeg ik terwijl we weglopen, en ik kijk vooral niet meer achterom…