Kermisbelasting

Vanavond reed ik naar huis en kwam langs de Kermis. Klote weer en geen hond te zien, mensen ook niet. Ik heb niet de indruk dat het nog een heftig gebeuren is, de Kermis. Jammer wel, want als ik terug denk aan vroeger, en daar mag ik al over spreken, was het altijd druk, heel druk en moest je wachten voor de schommels, rennen voor een botsautootje, en stonden ze met 4 dik langs de kant. Daar bloeiden “relaties” op, daar moest je zijn.

Ook met goed weer ben ik met m’n drie koters een keer over de kermis gelopen. Binnen een uur was ik zeker 100 euro kwijt, en nee, niet verloren. Een ritje kost soms 5 euro en dan gaat het hard. Er is natuurllijk wel de piekendag waar veel mensen op af komen maar eigenlijk is het triest. Als je weet hoe hard die mensen werken moeten, opbouwn, afbreken, onderhoud. Ze doen dan ook alles zelf om een beetje uit de kosten te kunnen komen. Ze lassen spuiten, schilderen verzinnen, improviseren. Hebben te maken met veiligheidseisen, keuringen, wat ook allemaal niet gratis zal zijn.

Dan het staangeld nog natuurlijk. Dat zouden ze als eerste af moeten schaffen, dat staangeld. Dit zijn tradities die in ere gehouden moeten worden, net zoals de circussen en draaiorgels. Hard werkende mensen die het al generaties lang volhouden maar waar het steeds moeilijker voor wordt het hele spul op de weg te houden. We sparen wel met z’n allen voor de carnaval, waarom niet voor de kermis? En als dat al te moeilijk blijkt moet er een Kermisbelasting ingevoerd worden. Alle exploitanten moesten een soort subsidie krijgen waarmee ze de kosten kunnen dekken. Hierdoor zullen de ritjes ook goedkoper kunnen worden waardoor iedereen weer graag naar de Kermis gaat.

Bijvoorbeeld Bergen op Zoom heeft nu 65480 inwoners. Ik weet niet hoeveel volwassenen het zijn maar laat iedereen nu eens 1 euro in de maand afdragen (12 euro per jaar!!)

Respect voor de exploitanten, respect en subsidie!