Zomaar een moment

Ik sta op een plein, zo’n beetje in het midden met om heen verschillende gezellige, volle terrasjes. Een jong stel loopt me schuifelend voorbij .Een I pad gaat van hand tot hand met daarop een plattegrond van de stad. Ze maken ruzie want zij weet het beter en draait het onding, hij vindt duidelijk van niet wat zij dan weer niet kan waarderen. Ze lopen een straatje in en ik kijk ze na, zij op de linker en hij op de rchterstoep, gezellig. Een veel te dikke man stapt uit een taxi, met heel veel moeite. Hij draagt een dikke laptoptas, alles kost hem moeite en hij waggelt naar een hotel aan de overkant. Hij is zichtbaar blij dat hij het gehaald heeft en wrijft met zijn zakdoek over zijn bezwete voorhoofd. Een dame staat te twijfelen of ze binnen zal gaan in een Italiaans restaurant en ziet me kijken. “ga maar vast naar binnen, ik kom zo” zeg ik in een opwelling. Niet begrijpend kijkt ze me aan tegen het felle zonlicht in. Kent ze me nu of niet. Ze kent me niet, lacht en gaat naar binnen. Ik koop een ijsje bij een oud Volkswagenbusje gevuld met een nep Italiaan en fabrieksijs. Nee, hij heeft geen yoghurtijs, vandaag niet. Ook geen chocodip en de slagroom had zijn collega vanochtend meegenomen. Ik kijk naar de overstromende fontein en het water klettert gezellig. Hier zal je wel moeten betalen voor het toiletbezoek. Zou het water koud zijn en ik denk meteen aan dat stukje film waar een knappe actrice zomaar een fontein instapt, heerlijk moet dat zijn, in een film dan. Chinezen maken foto’s, Chinezen maken altijd foto’s, overal en de vrouw fatsoeneert haar dorre haar nadat de foto is gemaakt, vreemd. Een jong meisje stapt een boekhandel binnen met alleen een brede riem aan, nee, het is toch een rokje, goeie mode weer deze zomer bedenk ik me. Nee, ik zei niks tegen haar. Een patser “in het bezit van” een lekker wijf loopt naar de menukaart die aan de rand van het terras staat, hij knikt, hij kan het betalen. In ieder geval een snelle cappuccino. Aan haar gezichtuitdrukking te zien had zij er liever ook nog even gegeten. Patser is een patser dus ze gaan.

Zomaar een moment, een kwartiertje, ik ga ook…