Zwarte Piet

Nee, een link naar de slavernij zie ik niet direct en heb er dan ook nooit bij stilgestaan dat er een groep Nederlanders problemen mee heeft. Het feit dat ik in de afgelopen 51 jaar die link nooit gelegd heb, en velen met mij niet, wil toch wel zeggen dat het wat vergezocht is? Hoe zit het dan met chocoladevla, bruine suiker en zwarte koffie? Pieten dragen dan wel een zak maar zijn in mijn optiek alles behalve slaven. Ze hebben in tegenstelling tot veel blanke Nederlanders handenvol werk. Ze zitten nergens aan vastgeketend en zitten al zeker niet in een kooi in het ruim van het schip. Ze maken ook helemaal geen slaafse of onderdrukte indruk op me als ik ze over de kade zie acrobateren. Waanzinnig blije, zorgeloze en opgewekte mensen. Als ik die beelden zie dragen ze meer de “geenslavernij” uit dan andersom. Ook wordt breed uitgemeten dat ze tot alles in staat zijn, zowel met het brein als fysiek. Eigenlijk worden de blanken in een minder daglicht gezet, omdat het lijkt dat wij dat allemaal niet kunnen. Nee, ik vind het nog steeds vergezocht en vooral een beetje laat hier nu mee te komen. Als je het dan toch in het redelijke wil trekken, meng de boel dan een beetje op met blanke Jannen, in plaats van de Pieten te verbieden.

Verbieden is in dit geval discrimineren…