Feestdagen

Iedereen heeft een mening over de feestdagen. Er zijn er die het onzin vinden, geldklopperij, in het leven geroepen door de middenstand. Zeker, als je het allemaal heel zwart wit gaat bekijken is het misschien ook helemaal niet nodig. Maar als je de dingen dan toch zwart wit gaat bekijken zijn er ineens heel veel dingen en evenementen niet echt nodig. Sommige dingen zijn niet perse nodig maar wel heel leuk. We hebben veel grote en minder grote feestdagen te verwerken en veel mensen hebben daar commentaar op. Een secretaresse dag bijvoorbeeld. Dag van de dieren, dag van de liefde. Rokjesdag en de dag van de “geen BH” Waarom ook niet? We gaan allemaal al zo snel dat er al heel veel dingen en mensen vergeten worden. Het wordt domweg helemaal niet meer gezien. Een dodenherdenking bijvoorbeeld is juist heel goed en zeker leerzaam voor de opgroeiende jeugd. Leren van de dingen uit het verleden. Beseffen wat er gebeurde en hoe het misschien wel anders en beter kan. Hoe zijn we hier met z’n allen gekomen, wat waren de offers en hoe gaan we verder? Leren van de fouten was het toch? Van mij mogen er meer feestdagen komen, herdenkingen en “onzinnige” dagen van of voor personen of gebeurtenissen. Ik hoef er nog niet eens een vrije dag voor. Even stilstaan, even beseffen. Sinterklaas, Kerst, Pasen. Heerlijk! Vooral voor de kinderen. Laat ze geloven, laat ze dromen en in spanning zitten. Wat is er mooier dan de kersttijd. Die sfeer, een keer per jaar. Lekker met z’n allen wegdromen bij de ieder jaar terugkerende films die je inmiddels uit het hoofd na zou kunnen spelen. Geen opgedrongen familiediners, want niets is erger dan dat. Al dan niet met een dikke kalkoen op tafel of een ander dier dat je normaal gesproken niet eet. Verschillende mensen, verschillende tafels maar dezelfde gedachten. Samen zijn met mensen waar je echt om geeft en respect voor heb. Proosten op het leven maar ook op de dood. De mensen waar we nu van genieten en die we moeten missen. Lekker bijpraten, alles nog eens ophalen zodat we niet vergeten.

Genieten en niks vergeten..

(Wanneer was rokjesdag ook alweer?)