Men with a mission

Op een stormachtige vrijdag sta ik weer eens langs de lijn bij MOC’17. Net even iets spannender voor mijn jongens dan normaal want ze krijgen “voetballes”.

Zoals ik al eens eerder aangaf heb ik veel respect voor trainers in het algemeen. Vandaag wordt me ook weer duidelijk waarom ik dat gevoel altijd heb als ik sta te kijken naar het voetbaltechnische onderricht. Vijf trainers begeleiden een “Soccer 10” groep van zo’n 25 kinderen. Met een bezieling alsof het hun eigen kinderen betreft worden de talentjes bijgeschoold in voetbaltechnieken en sociale vaardigheden. Mooi initiatief bedenk ik me, juist omdat daar toch de basis ligt. “De jeugd heeft de toekomst” is een veelgebruikt cliché dat altijd van toepassing is, zo ook bij het voetballen. Het lukt me wonderwel na de training even een kort gesprekje te hebben met twee van de initiatiefnemers van de “Soccer 10 voetbalschool”. Aangezien ik een vrij beperkt voetbalverleden heb ken ik de meeste oud en nieuw voetballers alleen van naam. Mijn jongens houden me, ongewild maar gedetailleerd, op de hoogte van alle gebeurtenissen in voetballand. John van Loenhout blijkt dus, ondanks zijn jeugdige voorkomen, al een oudgediende. Speelde als prof voor verschillende “clubs met naam”, zoals bijvoorbeeld RBC, RKC Waalwijk, De Graafschap en FC Dordrecht. Afbouwend maakte hij de fans van FC Lienden nog erg gelukkig en speelt momenteel in het eerste elftal van MOC. Mooie staat van dienst denk ik dan. Marvin Bedaf zit met zijn 26 jaar nog middenin het “voetbalgeweld”. Hij heeft onlangs als “superspits” (mag ik niet zeggen van hem) en topscorer zijn club Dosko nog naar de hoofdklasse geholpen. Marvin wil nog wel even door en lonkt stiekem een beetje naar de Topklasse, wat geen ondenkbare optie is gezien zijn voetbaltalent. Gedreven, dat blijken ze allebei. John bedacht samen met medeorganisator en zakelijk manager Ad Dane het project. Een voetbalschool waar iedere club in de regio baat bij zou kunnen hebben. Marvin was nog maar net begonnen met zijn “Voetbalclinics”, waarmee hij al de aandacht had getrokken van de twee. Een samenwerking werd gezocht en gevonden, om de jonge spelertjes te begeleiden en te laten groeien in een van de mooiste en populairste volkssporten. Beginnen bij de basis is het devies. Veel jongelingen hebben zichzelf op straat al een en ander aangeleerd, maar dat zijn dan meestal de “Messi en Ronaldo trucjes” die ze op tv voorbij zien komen. Het leren schieten, passen, timen zijn hele belangrijke onderdelen vinden de mannen. “Als je ziet dat er veel spelers niet eens een bal over 5 meter bij een medespeler in de voet kunnen plaatsen, is er nog heel veel te winnen. Ieder krijgt zijn of haar aandacht omdat het streven is de groepen per trainer niet groter te laten worden dan 5/6 man. Veel hulp en ondersteuning krijgen ze ook van “ervaringsdeskundige” John Lazaroms. Deze man met een indrukwekkende trainersachtergrond helpt de jongens met het plannen en ook het trainen van de kleintjes. Naast de financiële inbreng van Ad Dane hebben ze ook de ondersteuning van een paar welwillende sponsoren. “Bright Internet Concepts” ondersteunt door middel van het maken en updaten de website van “Soccer 10” tegen een zeer gereduceerde prijs. Ook “Soccer Center Bergen op Zoom” ziet het belang van de begeleiding van de aanstormende jeugd en draagt zorg voor de tenues en ballen tegen fikse kortingen. Als laatste is er de “Dotcomgroup” uit Zeewolde stelt een “spelersvolgsysteem” ter beschikking. Dat is een computerprogramma waarmee alle capriolen, maar vooral de groei die de spelertjes in de tien lessen van anderhalf uur doormaken, vastgelegd worden en per mail ook nog eens teruggekoppeld worden naar het thuisfront. De twee mannen “zijn” voetbal. Beiden zijn kindergek en hebben een missie. “Wat is er mooier dan de dingen die je zelf heb mogen leren, over te brengen op de jeugd”, zegt John zonder enige trots. Hij praat kalm en zonder enig ego.” Je moet ook een beetje geluk hebben in het voetbal”. “Het is een apart wereldje waar de romantiek wel een beetje verdwijnt naarmate je hoger gaat spelen”. Veel talentvolle jongens “stranden” dan ook halverwege door verkeerde of zelfs geen begeleiding weet Marvin, en daar waken ze dan ook voor. Mochten er buitensporige talenten op ons pad komen zullen we er alles aan doen om ze, samen met de ouders, de juiste lijn te laten volgen. De contacten met de grote clubs zijn er en die banden zijn vrij nauw. Plezier staat voorop. Plezier en vooral persoonlijke aandacht. Ieder kind heeft zijn of haar eigen karakter en daar gaan we echt heel goed rekening mee houden. Woensdag 12 maart is de “Kickoff” met de eerste officiële les. De aanmeldingen zijn redelijk overweldigend te noemen wat de mannen sterkt in hun ideeën en plannen. Er is natuurlijk nog wel wat ruimte maar gezien het “aanmeldtempo” is het verstandig niet te laat te reageren.

“Soccer 10”, is een team met een missie en zeker een toekomst. Om dit te zien hoef je dan, gelukkig voor mij, dan weer geen verstand van voetbal te hebben.

Veel succes mannen!