Over doodgaan

OlavAlex 010Sterre heeft een tekening gemaakt. “Voor Opa en Oma” staat er op. Ik vertel haar uiteraard hoe mooi ik de tekening vind en hoe lief het is dat ze dat maakt voor Opa en oma. Ze schrikt een beetje als ik haar vertel dat Opa een dikke vier jaar geleden overleden is, maar dat oma het wel begrijpen zal.
“Opa ziet dat heus wel hoor” zegt ze wijs terwijl ze bedenkelijk wegkijkt. Ik verzeker haar dat Opa meekijkt en ze is gerustgesteld. “Opa was toch jouw vader?” vraagt ze lief.
Vervolgens leg ik haar uit wie opa geweest is binnen onze familie en daarna hoe vervelend het is als je je vader moet verliezen. “Het is hetzelfde voor jou als ik dood zou gaan”, leg ik haar uit en ik zie haar weer denken.
Ze kijkt me aan en zegt, “pap, ik zou het liefst willen dat jij door de weeks in de ochtend dood zou gaan”. Ik schrik een beetje van haar reactie en vraag waarom ze er zo over denkt.
“Nou, dan zit ik in de klas en komt de juf naar me toe en zegt dan je vader is dood en dan mag ik meteen uit de les naar huis. Dan ben ik lekker vrij”

Duss…