Voorbeeldig

Soms heb ik het idee dat er veel mensen ongelukkig zijn.
Zelden zie of hoor ik nog echt vrolijke mensen. In winkels bij kassa’s, baliemedewerkers en mensen op straat. Het lijkt vaak alsof ze getergd hun lot ondergaan. Natuurlijk, ik heb het ook wel eens niet naar mijn zin, maar daar hoef ik een ander toch niet mee lastig te vallen denk ik dan. Het is bijna egoistisch om iemand chagrijnig te woord te staan. Zeg dan nog op z’n minst; “sorry, maar ik heb een kutdag vandaag,” zodat je weet waar het vandaan komt.
Vanmiddag kwamen m’n maatje en ik in een bouwmarkt annex restaurant.
Na hartelijk begroet te zijn door vier medewerkers gaan we op zoek naar wat materialen. Het kassameisje is uiterst vriendelijk en lijkt blij ons te kunnen helpen. Terug naar de uitgang lopend stoppen we even bij de drankenbalie om een flesje mee te nemen voor onderweg. Er komt een jongeman bijna aangehuppeld. “Goedemiddag, waar kan ik u mee van dienst zijn” zegt hij hard en overvrolijk. Geschrokken schuif ik de twee flesjes limonade naar voren.
“Deze graag”, zeg ik netjes, van de schrik bekomend. “Prachtig meneer.
Wilde u verder nog iets of was dit het?” zegt hij weer met grote ogen. “Nee, zo is het wel goed”, zeg ik weer. “dat is dan 4,10 altublieft meneer.” Ik geef hem 4,70 en maak aanstalten om weg te lopen. “Hallo meneer, het klopt niet hoor”, zegt hij weer met een uitstoot van zeker 60db. “Het is 4,10.” “Ja, ik weet het maar het is goed zo”, zeg ik weer en hij kijkt me nietbegrijpend aan. Hij kijkt naar het geld in zijn hand alsof er een blok goud ingelegd is. “Maar waarom dan?”, vraagt hij weer.
“Omdat je zo ongelofelijk vriendelijk en enthousiast bent, daarom.” Hij kijkt me blij en vooral verbaasd aan en zegt; ”Dat heb ik in heel mijn leven nog nooit van iemand gehoord” “Nou, “bij ons” heb ik zo iemand als jij al heel lang niet meer gezien,” zeg ik en loop weg. Vlak voor de deur kijk ik nog even om en zie hem blij in zijn hand staren.

Ze zijn er nog wel dus…