Geen bal verstand

Bal

Als ik bij de kassa sta te wachten om af te rekenen komt Sterre aanhuppelen. “Hey pap, mag ik een bal?” Ik ben normaal niet zo van de “kassakoopjes”, omdat die vaak net wat duurder zijn als in de winkels waar die artikelen normaal gesproken verkocht worden.
Omdat ze een beetje “aan de beurt” is geef ik er aan toe en ze komt even later terug naar binnen met een bal. Ze staat blij gespannen naast me met haar “leren” verovering in haar armen geklemd.
Bijna aan de beurt komt mijn zoontje More binnengestormd. “Pap, dat kan echt niet hoor!”, zegt hij met een streng gezicht. “Wat kan er niet jongen?”. “Die bal, da’s en Ajax bal, kom op zeg!” Sterre lacht en wacht, angstig een beetje, knijpend in haar zwart rode bal. Terug in de auto lijkt het alsof ze een besmettelijke ziekte heeft. Als een melaatse wordt ze gemeden. Uiteraard wordt ze een paar keer belachelijk gemaakt met haar bal maar het deert haar niet. Sterre is voor Ajax, net als haar moeder.
Mijn drie zoons zijn voor Feyenoord. More was eerst voor Ajax maar die hadden mijn oudste en ik al snel op een ander spoor.
Storm is een “die hard.” Feyenoord is heilig. Het gaat zo ver dat hij zelfs geboorte data en woonplaatsen van bepaalde spelers weet. Ikzelf ben heel mijn leven al voor Feyenoord maar heb geen flauw idee waarom.
Mijn vader was voor Feyenoord en daardoor het hele gezin. Ik geef weinig om voetbal en vraag me geen vier spelers te noemen van de huidige selectie want ik moet afhaken. Het enige wat ik meegekregen heb is dat een oud keeper van Ajax, ene Vermeer, nu bij Feyenoord keept.
Ik vind het best allemaal. Sterre is blij met haar Ajax bal, daar gaat het me uiteindelijk om. Als mijn kinderen maar gelukkig zijn. Eenmaal thuis zit ik even in de bank als More aan komt lopen met zijn jas in zijn hand. “Pap, kun je m’n jas in de wasmachine doen vanavond?” Ik pak de jas aan en kijk er naar. Ik kijk van de jas weer naar hem met een vragende blik.
“Hij is toch helemaal niet vies?” “Echt wel” zegt hij verbolgen. “Daar heeft Sterre’s bal heel de weg op gelegen.”
Sterre is bij haar moeder en haar bal ligt hier, op mijn jas in de gang. Mijn jas gaat in de was, maar die is echt wel heel vuil…